Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Bloedkanker.com | Mar 29, 2024

Scroll to top

Top

Geen reacties

Acute Lymfatische Leukemie bij kinderen en volwassenen

Acute Lymfatische Leukemie bij kinderen en volwassenen

Acute Lymfatische Leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen voor maar in toenemende mate ook bij adolescenten en volwassenen. De symptomen van ALL zijn vergelijkbaar, alleen is de overlevingskans bij volwassenen een stuk slechter. Met circa 200 patiënten in Nederland per jaar is de ziekte zeldzaam.

Acute Lymfatische Leukemie bij kinderen

Omdat de symptomen van Acute Lymfatische Leukemie zo algemeen zijn, kan het soms een tijd duren voordat de ziekte herkend wordt. Moeheid, bleekheid, koorts en bloedingsneigingen zijn veelvoorkomende symptomen, en in sommige gevallen hebben kinderen botpijn. Per jaar komen er 500 kankergevallen bij kinderen tot en met 18 jaar voor, waarvan er 120 zijn met ALL. Met name peuters en kleuters zijn er vatbaar voor.

De overlevingskans bij kinderen is ongeveer 85-90%. De behandeling vindt plaats in de vorm van chemotherapie of (bij een kleiner deel van de ALL-patiënten) een stamceltransplantatie. De duur en zwaarte van de chemokuren worden door twee aspecten: de gevoeligheid van leukemiecellen voor de behandeling en zekere genetische afwijkingen in leukemiecellen.

Acute Lymfatische Leukemie bij volwassenen

Ook bij volwassenen zijn er geen specifieke symptomen waar te nemen. Dr. Anita Rijneveld, internist-hematoloog in het Erasmus MC licht toe: ‘De symptomen die er zijn, zijn het directe gevolg van ophoping van leukemiecellen in het beenmerg waardoor een gebrek aan normale bloedcellen ontstaat. Het gevolg is bloedarmoede, wat leidt tot moeheid, verlaagde bloedplaatjes wat leidt tot blauwe plekken en een verlaagd aantal witte bloedcellen, waardoor meer infecties kunnen optreden.’

De overlevingskans voor volwassenen is slechts 40%. Een specifieke DNA-afwijking zoals het Philadelphia-chromosoom komt bij een kwart van de volwassenen voor, en bij slechts 5% van de kinderen. Deze agressieve variant van Acute Lymfatische Leukemie levert een slechte prognose op. Aan de andere kant komt een DNA-afwijking die met goede gevoeligheid voor chemotherapie wordt geassocieerd juist vaker voor bij kinderen.

Aangepaste ALL-behandeling

Afwijkingen in het DNA spelen dus een grote rol wat betreft de overlevingskans. Maar ook de intensiteit van de behandeling is doorslaggevend: kinderen krijgen normaal een hogere dosis aan chemotherapie. Sinds 2005 heeft dit geleid tot een aangepaste behandeling voor volwassenen, lijkend op die van het kind. Het resultaat spreekt boekdelen, aangezien er voor volwassenen met ALL nu een genezingskans van circa 60% is. Daarnaast is er nieuwe medicatie op de markt verschenen. Deze geneesmiddelen vallen specifiek de leukemiecellen aan en dus niet de andere cellen in het lichaam.

Plaats reactie